dilluns, 15 de juny del 2015

La Vall de Llémena


En reconeixement
als infants, joves i adults -homes i dones-
actors, figurants, dramaturgs, directors d'escena, escenògrafs,
músics, disssenyadors, fotògrafs, il·lustradors, decoradors,
cosidors, planxadors, maquilladors, tècnics, animadors,
organitzadors, assistents, logistes, col·laboradors i públics
de la Festa remença.

Felicitats i per molts anys!

Alba Romera i Mònica Arnau, actrius d'IncreiXendo, en escena.

Martí Aliu, Roser Font (la mare d'en Martí i de l'Andreu), Andreu Aliu,
Júlia Serinyà i Elda Gimbernat, en un quadre de jocs.

Jordi Besalú, actor d'IncreiXendo, en la seva interpretació de pregoner.

Dels serrats de les Medes i Finestres a l’aiguabarreig amb el Ter, sota l’esguard de les talaies de Bell-lloc, Rocacorba, Sant Roc i Sant Grau. Geologia pètria, espadats superbs. Pollancredes, prats, farratges, cereals. Rost amunt, aulines i roures senyoregen el forest. El rupit fa companyia. Bruc i flors boscanes. Un país reclòs al capçal i esbatanat a la plana. Cruïlla natural. Geografia en paral·lel: riu i camí ral.

Un poblament que arrenca a la prehistòria: el Sireni, el jaciment del Roc de la Melca, els dòlmens del Puig del Moro i de Montbó, íbers, romanització...

Lligams dels homes i dones amb els quatre elements clàssics. Les aigües del Llémena, la riera de Canet i la xarxa de torrents han estat sàviament aprofitades: vint-i-vuit molins fariners. Les fonts i rescloses són sonores: Socals, la Bauma, Virobella, fins un mai acabar. Travertins. Una arquitectura que abasta castells, ponts, esglésies, santuaris, ermites, comunidors, masies, pairalies i casalicis. Arbres monumentals: les aulines del Baier, Can Serra, Ma(s) Obert i Sant Bartomeu de Segalars, el castanyer de Bustins, el grèvol de Can Tura, el plàtan de la font del Mont, el xiprer de Fontsabeu, els lledoners de Cal Corder Vell i de Calders.

El foc i l’aire. Els volcans del Llacunagra, el Puig Rodó, el Puig Moner, el Puig de la Banya del Boc, el Clot de l’Omera, i el Puig d’Adri. Un patrimoni espeleològic excepcional: coves del Llop, les Angúnies, Replans, Rocafesa, Bora Tuna, el forat de Ca Déu, l’avenc dels Troncs, el cau de les Goges, i tants d’altres.

Noms de llocs que fixen alguna faisó particular: Cal Frare i Cal Sant Pare (Déu n’hi do!). En contrast, el Pla i el Gorg de les Bruixes. Bruixots i bruixes coneguts: Pere Torrent de les Encies; Margarida Oliveras, la reina de Granollers; Na Vilara, Na Frigola i Dona Vellar de la Barroca; Toni Riba de Sant Aniol.

Personalitat històrica: un donzell de Carlemany, un combatent de Cartellà a Calàbria, un príncep de l’Església de Roma, un president de la Generalitat, revolucionaris del feudalisme, un síndic remença, guerrillers, trabucaires, mossens tronxos, un erudit canetenc a l’Índia, carlins, emboscats i maquisards, forans que paren tenda.

Un paisatge serè i auster.

La forca, eina representativa de la Festa Remença de la Vall de Llémena

Fotografies de Joan Biarnés