diumenge, 31 de gener de 2021

Catalunya mariana
Verge de Montserrat, de Lluís Güell, 2000
Mixta/paper. 50 x 35 cm. Col·lecció particular
Fotografia gentilesa de Jordi S. Carrera (jscarrera.com)Àngel Rodríguez i Vilagran (Salt, 1966) és un expert veterà de la radiodifusió que acadèmicament té un perfil no gens comú: llicenciat en ciències religioses i doctor en periodisme i ciències de la comunicació. Professionalment, exerceix al gabinet de premsa i a la productora audiovisual del bisbat de Girona.


El seu objecte d’investigació ha estat la història dels mitjans de comunicació de l’Església de Girona. Assenyaladament, però, s’ha orientat cap a la divulgació del costumari i l’hagiografia dins la col·lecció Sants i Santes del Centre de Pastoral Litúrgica. Festes i tradicions del calendari litúrgic i 1001 llegendes i mites de Catalunya, són els seus llibres distintius.


Tot just acaba de publicar 365 dies amb Maria, que tanca una trilogia que va iniciar amb Maria als santuaris del bisbat de Girona i Maria: trenta-un santuaris.


Vist en perspectiva, Àngel Rodríguez retroba, renova i continua els itineraris que a mitjans del segle XX ja havien obert el cronista Joaquim Pla Cargol (Tradiciones, santuarios y tipismo de las comarcas gerundenses) i el missioner diocesà Lluís G. Constans (Girona, bisbat marià: història, art, pietat, folklore). Contemporàniament, encalça la petja de mossèn Martirià Brugada (Girona, 1953), arxipreste de la Tordera i historiador de l’art, que s’ha dedicat profusament a la propagació del santoral.


La novetat del llibre 365 dies amb Maria és que abasta el conjunt dels bisbats catalans (d’Elna-Perpinyà a Tortosa) oferint una tria de les advocacions marianes que presenta a guisa de dietari i format de butxaca. Una advocació per a cada dia de l’any. El contingut el pauta amb una glossa devocional de cada marededéu que complementa amb notes històriques, fragments de goigs i literatura de canya i cordill.


També s’apleguen fotografies que són un mostrari de la imatgeria. Les quaranta-set talles reporten tots els estils. El lector les percebrà com acadèmiques, rústegues, fades, mel·líflues, candoroses, naïfs i alguna d’irremeiablement kitsch.


Completa l’edició una introducció, índexs diversos per a facilitar la cerca i consulta, lèxic, bibliografia, webgrafia i una nota biogràfica de l’autor. Editat per Claret, l’acabat és rodó. En tot cas el llibre es podia haver paginat i també identificat la icona que il·lustra la coberta; qüestions que es poden resoldre en la segona edició que ja ha estat anunciada.


365 dies amb Maria no potser la summa mariana de Catalunya però sí és la comesa d’un ardit.